Kaip namų sąlygomis padėti sau jaučiant rėmenį

Norint visam laikui įveikti rėmens sukeliamus nemalonius jausmus reikėtų išsiaiškinti, kas jį sukelia ir tų dalykų vengti. Nors ir ne visada būna aiškios rėmens atsiradimo priežastys, tačiau žemiau pateikiami keletas patarimų, kaip sau padėti namų sąlygomis.

Arbatos, malšinančios rėmens sukeliamus pojūčius:

  • Į puodelį verdančio vandens įberkite šviežiai maltos imbiero šaknies, palaikykite 10min ir gerkite.
  • Žolininkai rekomenduoja anyžių, kmynų arba pankolio sėklų arbatas. 2 arbatinius šaukštelius pasirinktų sėklų įberkite į puodelį verdančio vandens, po 10min perkoškite ir galite gerti.
  • Tradicinėje indų medicinoje rekomenduojama cinamono arba kardamono arbata. Į puodelį verdančio vandens beriamas 1 arbatinis šaukštelis vieno iš šių į miltelius sutrinto augalo, palaukiama kol pritrauks, perkošiama ir… arbata paruošta vartojimui.

Preparatai, padengiantys skrandžio bei stemplės sieneles apsauginiu sluoksniu:

  • Vaistinių svilarožių šaknis. Šie augalai gamina lipnią, krakmolingą medžiagą, kuri padengia ir saugo stemplės gleivinę. Puodelyje vandens išmaišykite arbatinį šaukštelį į miltelius sutrintos svilarožių šaknies ir pamažu gurkšnokite. Per dieną rekomenduojama išgerti 3-4 puodelius.
  • Raudonųjų guobų arbata. Į puodelį karšto vandens įmaišykite šaukštelį sumaltos žievės. Per dieną išgerkite 2-4 puodelius.
  • Paprastųjų saldymedžių šaknų ekstrakto vafliai (tabletės mažiau veiksmingos). Juo galite rasti sveiko maisto parduotuvėse. Sukramtykite po 2-4 (350 mg svorio) vaflius pusvalandį prieš valgį. Jeigu nerandate, kur įsigyti vaflių, tuomet tiks ir tabletės. Rekomenduojama suvartoti iki 1g per parą.

Skrandžio rūgšties neutralizavimas:

  • Daržovių sultys. Morkos, agurkai, ridikėliai, burokėliai. Dėl šarminės prigimties šios daržovės nuslopina skrandžio rūgštį. Vartokite pusė stiklinės sulčių rytą prieš valgį. Jeigu nenorite gerti sulčių, tuomet valgykite šias daržoves žalias, termiškai neapdorotas.
  • Seilės. Darykite viską, kad burna prisipildytų seilių ir nurykite. Galite kramtyti becukrę kramtomą gumą, čiulpti ledinukus ar svajoti apie ką nors sultingo.
  • Imbieras maisto gaminiuose gali sumažinti rėmens sukeliamus nemalonius jausmus. Tinka ne tik arbatos pavidale, bet ir įmaišytas į troškinius ar sriubas.
  • Obuolių sidro actas (natūralus) neutralizuoja skrandžio rūgštį, tačiau jį būtina praskiesti su vandeniu ir gerti reikėtų po valgio.

Profilaktikos priemonės:

  • Jei aktyviai „ėda“ rėmuo, nesigulkite ir nesisėskite. Geriausia yra stovima pozicija. Skrandžio turinį veikianti sunkio jėga neleidžia jam kilti į viršų.
  • Jeigu rėmuo vargina naktimis – paskutinį kartą valgykite likus mažiausiai 4 valandoms iki nakties miego.
  • Pakelkite lovos galvūgalį 10-15cm.
  • Miegokite ant kairiojo šono. Taip gulint skrandžio turinys susikaupia išilgai didžiosios skrandžio kreivės, toliau nuo apatinio stemplės rauko, todėl skrandžio turinys nepatenka į stemplę.
  • Valgykite dažniau, bet mažesnėmis porcijomis. Stenkitės nepersivalgyti.
  • Venkite rūkymo ir patalpų, kuriose rūkoma.
  • Dėvėkite laisvesnius rūbus.
  • Būkite fiziškai aktyvūs.
  • Atsikratykite viršsvorio.

Vengtini maisto produktai:

  • Alus, vynas ir kiti svaigūs gėrimai, taip pat kava, arbata ir kiti kofeino turintys gėrimai. Šie gėrimai atpalaiduoja apatinį stemplės rauką (vožtuvą tarp skrandžio ir stemplės), taip pat gali dirginti uždegimo paveiktą stemplę.
  • Putojantys gėrimai. Juose yra anglies dioksido, kuris išplečia skrandį, o tai veikia stemplės rauką taip pat kaip ir persivalgymas, dėl kurio pilnai neužsidaro apatinis stemplės raukas.
  • Baltymai ir kalcis skatina skrandžio rūgščių gamybą.
  • Keptas, riebus arba aštrus maistas. Jis ilgai išlieka skrandyje, todėl gaminasi papildomai rūgščių.
  • Šokoladas. Jame yra kofeino bei riebalų.
  • Pipirmėtės, pomidorai. Atpalaiduoja apatinį stemplės rauką.

Retkarčiais rėmuo pasitaiko daugeliui žmonių ir nėra pavojingas, tačiau jeigu tai kartojasi dažnai, 3 – 4 kartus per savaitę, provokuoja dusulio bei kosulio priepuolius, kimstate, sunkiai nuryjate maistą ar krenta svoris – kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar gydytoją gastroenterologą.

Straipsnį parengė Gastro Sveikata slaugytoja Rugilė Bankevičiūtė.

Reikia pagalbos? Susisiekime