6 maistai, kurių turite vengti sirgdami opiniu kolitu

Opinis kolitas yra lėtinė, uždegiminė storosios ir tiesiosios žarnų liga. Tai viena iš dviejų pagrindinių uždegiminių žarnyno ligų. Kita šios poros liga yra – Krono liga.

Asmeniui, sergančiam opiniu kolitu, storojo žarnyno gleivinę apima uždegimas, ko pasekoje atsiveria gleivinės žaizdos, vadinamos opomis.

Pagrindiniai opinio kolito simptomai:

  • Viduriavimas, su kraujo ir gleivių/pūlių priemaiša
  • Pilvo skausmas
  • Kraujavimas iš tiesiosios žarnos (tuštinimasis su nedideliu kiekiu kraujo)
  • Noras skubiai tuštintis (tenezmai)
  • Svorio kritimas
  • Nuovargis
  • Karščiavimas

Tyrėjai tiksliai nežino, kas sukelia opinį kolitą, tačiau aišku, kad ligą sukelia imuninės sistemos sutrikimas, kuomet imuninės ląstelės pradeda „pulti“ savo paties sveikus audinius. Nustatyta, kad kuo labiau ekonomiškai išsivysčiusi šalis, tuo sergamumas uždegiminėmis žarnyno ligomis didesnis. Todėl neabejojama, kad tam įtakos turi ir mūsų gyvenimo aplinka, mityba bei to pasekoje besikeičianti žarnyno mikroflora.

Nors daug tyrimų, susijusių su uždegiminėmis žarnyno ligomis, dar yra tik pradinėse stadijose, Mitybos ir Dietologijos akademija, Pasaulinė Gastroenterologijos organizacija bei Amerikos Krono ir Kolito fondas sutaria, kad skaidulinės medžiagos (ląsteliena) yra pagrindas normaliai žarnyno veiklai užtikrinti.

Skaidulinių medžiagų suvartojimą reikėtų mažinti tik tada, kai jaučiate opinio kolito simptomų paūmėjimą. Simptomų paūmėjimo metu mažai skaidulų turinti dieta gali sušvelninti žarnyno peristaltiką ir taip palengvinti simptomus bei padėti greičiau pasveikti.

Jeigu jums yra paskirta mažai ląstelienos turinti dieta, turėtumėte vengti šių produktų:

Viso grūdo duona, dribsniai ir makaronai

Maistą, kuriame yra daug skaidulų, opiniu kolitu sergantiems žmonėms paprastai būna sunku virškinti, aktyvėja peristaltika, labiau dirginamas žarnynas, todėl paryškėja simptomai. Viso grūdo miltai dėl juose esančių gemalų (kurie nepašalinti perdirbimo proceso metu) bei sėlenų kaip tik ir pasižymi tokiomis žarnyno veiklą skatinančiomis sąvybėmis.

Turėtumėte vengti šių produktų pagamintų iš pilno grūdo miltų:

  • duona
  • dribsniai
  • makaronai

Per paūmėjimą rinkitės baltą duoną ir tešlą iš sodrintų baltų miltų, nebent netoleruojate glitimo. Miltai „praturtėja“, kai pakeičiamos maistinės medžiagos, prarastos per gemalų ir sėlenų šalinimo procesą. Tokiuose grūduose kaip ryžiai, kukurūzų dribsniai ar kviečių grietinėlė taip pat yra mažiau skaidulų.

Rudieji ryžiai ir kiti viso grūdo krakmolai

Venkite šių pilno grūdo maisto produktų:

  • rudieji ryžiai
  • bolivinė balanda
  • grikiai
  • avižos
  • laukiniai ryžiai

Šiuose grūduose vis dar yra skaidulinių endospermų, gemalų ir sėlenų, kurios gali dirginti storąją žarną ir ūminti opinio kolito simptomus.

Venkite ir šių neskaldytų grūdų:

  • paprasti miežiai
  • soros
  • kviečių uogos
  • bulgur kviečių kruopos
  • spelta

Alternatyvus variantas sergantiems opiniu kolitu yra tinkamai paruošti baltieji ryžiai.

Riešutai

Riešutai, įskaitant naudojamus kitiems maisto produktams pagaminti arba sutrinti į miltus, turėtų būti įtraukti į jūsų nevalgomų produktų sąrašą, jei dėl opinio kolito jums buvo paskirta mažai skaidulinių medžiagų turinti dieta. Riešutuose esančios skaidulos yra virškinamos itin sunkiai.

Geriausiai būtų vengti šių riešutų:

  • graikiniai riešutai
  • lazdyno riešutai
  • pekano riešutai
  • anakardžiai
  • migdolai
  • makadamijos riešutai
  • žemės riešutai
  • pistacijos

Sėklos

Kaip ir riešutai, sėklos taip pat gali sustiprinti ligos simptomus. Sėklos yra netirpių skaidulų rūšis, galinti sukelti pilvo pūtimą, viduriavimą, dujų išsiskyrimą ir kitus dirginančius šalutinius poveikius.

Tarp vengtinų sėklų yra:

  • sezamo sėklos
  • linų sėklos
  • soros
  • pušies riešutai
  • saulėgrąžų sėklos
  • moliūgų sėklos
  • laukiniai ryžiai

Džiovinti žirniai, pupelės ir lęšiai

Ankštiniai augalai, įskaitant pupeles, lęšius ir žirnius, yra daug skaidulų ir baltymų turintis maistas. Kadangi pupelėse yra ir nevirškinamojo cukraus, jos pasižymi ir tuo, kad sukelia pilvo pūtimą. Jei jaučiate opinio kolito paūmėjimą, venkite:

  • visos pupelių, įskaitant avinžirnius
  • adzuki pupelės
  • sojos riešutai, įskaitant sojų ir edamame pupeles

Daug ląstelienos turinys vaisiai

Nors vaisiai turi daug naudingų medžiagų ir jų vartojimas gali pagerinti savijautą bei sveikatą, daugumoje vaisių yra ir daug skaidulų. Vaisiai priklauso vengtinų maisto produktų sąrašui, jeigu jie yra:

  • žali
  • džiovinti
  • turi sėklų, kurių negalima pašalinti (dauguma uogų)

Galite valgyti vaisius, kurie buvo nulupti, o minkštimas išvirtas, pavyzdžiui, obuolių. Taip pat galite valgyti konservuotus vaisius, tačiau rinkitės vandenyje arba savo sultyse ruoštus produktus, kad išvengtumėte cukraus pertekliaus.

Vaisių sultis gerti galima, tačiau prieš tai iš jų reikėtų pašalinti minkštimą. Nerekomenduojamos džiovintų slyvų sultys, nes jose yra labai daug skaidulų.

O ką valgyti?

Nors jūsų maisto racionas ir gali sumažėti pasireiškus opinio kolito paūmėjimui, tačiau mityba neturi tapti „nuobodi“. Sutelkite dėmesį į maistą, kurį galite valgyti, o ne į maistą, kurio turėtumėte vengti. Maistas, kurį galite valgyti (nebent esate alergiškas kuriam nors iš toliau pateiktų maisto produktų arba jų netoleruojate), yra:

  • balta duona be sėklų
  • balti makaronai
  • balti ryžiai
  • krekeriai ir grūdai, pagaminti iš rafinuotų baltų miltų
  • konservuoti, virti vaisiai
  • virtos daržovės be odelių ar sėklų
  • tyrės daržovių sriubos
  • minkšta mėsa (be odos) ir žuvis
  • žemės riešutų sviestas ir kiti riešutų sviestai
  • aliejai (pvz.: alyvuogių ar kokosų)

Svarbu atsiminti, kad jūsų mityba vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį palaikant tinkamą bendros sveikatos būklę ir gerą savijautą. Naudokite šią informaciją kaip vadovą, kuris padės atsigauti po ligos paūmėjimo, buvusio gausaus viduriavimo, o taip pat po žarnyno operacijų.

Norėdami padidinti opinio kolito remisijos tikimybę, palaipsniui atnaujinkite daug ląstelienos turinčių maisto produktų naudojimą, nes skaidulinių medžiagų pluoštas apsaugo jūsų storosios žarnos gleivinę bei palaiko tinkamą ir subalansuotą žarnyno bakterijų ekosistemą.

Related posts